Finom-fehér liszt, elmehetsz a francba

flour-791840_960_720.jpg

Fehér liszt: a finom, illatos péksütemények alapanyaga, amit ahogy megeszünk és leküldünk a beleinkbe, azonnal fel is szívódik, és megy is a kis zsírraktárba, zsírpárnának. Ezen kívül hirtelen megemeli a vércukorszintet, tehát nem csak dagadtak lehetünk, hanem idővel betegek is. (Persze, nem most, hanem később. Mert ez egy nyamvadt, lassan ölő méreg.)

patient-care-1874756_960_720.jpg

Sőt, a finomított lisztek készítése közben szerencsétlen gabonát megfosztják a legtöbb tápanyagban gazdag részétől is, így a szervezetünk kap egy szinte csak szénhidrátból álló méregbombát (persze finom kenyérnek vagy sütinek álcázva magát) amiben a szervezetünknek szükséges rostok és tápanyagok semmilyen formában nincsenek jelen.
Tehát nem csoda, ha ezeket napi szinten eszegetve már 40-50 évesen gyenge immunrendszerrel, vitaminhiányos szervezettel és emésztőszervi – ill. keringési betegségekkel barátkozunk, és a gyógyszereket zabálva a legtöbbet látogatott ember az életünkben a háziorvosunk lesz. Ragozhatnánk még, de ez a fajta liszt szóra sem érdemes, nemhogy belénk. (Igen, ha most kisétálsz a konyhába és kivágod az e fajta lisztedet a francba, már egy baromi nagy lépést tettél magad felé)

Szóval jobb, ha mással barátkozunk, mondjuk a teljes kiőrlésű lisztekkel, mert:

Sok élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását.

Csak pár lisztféle (a már ezer létező fajtából), de ezekből is elegendő csak 2-3 fajtát használunk. (nem kell, hogy százféle legyen otthon)

Zabliszt: a zabról tudjuk, hogy jelentős fehérjeforrás és marha sok egészséges ásványi anyagot tartalmaz. (ezért szépek a lovak?) Egy kutatás szerint 17%-al csökkent a koleszterinszintjük azoknak, akik naponta kettő szelet zablisztből készült kenyeret ettek meg naponta (persze nem szalonnával)
Alkalmas: nokedlit készíteni, ételek sűrítésére, sütikhez, kenyerekhez.

Tönkölyliszt: búzalisztet egész jól helyettesíti. Gazdag rosttartalma miatt javítja a vérkeringést, csökkenti az érelmeszesedést.

Durum liszt: mediterrán területek búzája. Magas fehérjetartalommal rendelkezik. Tésztafélékhez, palacsintához használhatjuk.

Graham liszt: nagyobb szemcseméretű és héjrészeket tartalmaz. Megelőzhető vele a magas vérnyomás és az anyagcserezavar. Felhasználható kenyérhez, kekszhez, omlós tésztákhoz, sütikhez és kelt tésztákhoz egyaránt.

Rozsliszt: Ebből készítünk finom, egészséges házi kenyeret, zsemlét, kiflit. Alacsony sikértartalma miatt érdemes más lisztet is belekeverni.

Kukoricaliszt: gluténmentes és kicsit sárgás színt ad az ételnek. Édes, ezért sütikbe nagyon jó, illetve mártások sűrítéséhez, krémlevesekhez.

Kókuszliszt: kókuszdió húsából készül, amit szépen kiszárítanak, zsírtalanítanak, majd finom porrá őrölnek. Állaga hasonlít a búzaliszthez, csak baromi sok vizet vesz fel, ami azért jó, mert bár kicsit drágább, mint társai, nem kell belőle annyit felhasználni. Így árban majdnem ugyanott vagyunk vele, mint a sima – egészségtelen lisztnél, hiszen kevesebb is elég belőle.
58% a rozstartalma, szóval minden liszttársát lekörözi ezzel, ő nyert. Főleg hogy hipoallergén és gluténmentes. És persze sajnos baromi drága. 

A lényeg: ha teljes kiőrlésű lisztet használunk a finom-fehér helyett, már tettünk magunkért - a családért - és az egészségért. Gratula!