Nézd mit (v)eszel! - Hamburger
Boltban vásároltunk, termelőknél voltunk, sütöttünk - hamburgereket teszteltünk. Mert ezt mindenki szereti. Csak épp az nem mindegy, mi van bennük. Időt szántunk rá, hogy bebizonyítsuk, nem kell sokkal több időráfordítás, ha saját magunknak akarjuk elkészíteni ezt a népszerű ételt és mint a végeredmény mutatja még olcsóbban is jövünk ki. Ehhez 3 különböző, boltban készen, vagy alapanyagonként kapható hamburger-szerűségeket hasonlítottunk össze a mi kis egészséges házi hamburgerünkkel. Akkor lássuk:
Összesítve:
De nézzük szépen sorban:
1. Olcsó - csináld magad bolti hamburgerEz az a tipikus hamburger, aminek a zsemléjét megveszed egy zacskóban (a guszta 6 darabot), hozzá pedig az előre csomagolt (csontokról mechanikusan lefejtett csirkehúst tartalmazó), kutyatáp szagú, húsnak álcázott lapos húskészítményt. Beleteszünk egy előre csomagolt olcsó lapka sajtot, és feldíszítjük valami raktárban érlelt bolti zöldségekkel...
Hambi súlya: 150g
Ára: 200 Ft / db
2. Előre csomagolt bolti, mikrózd magad hamburgerRém egyszerű. Leveszed a hűtőpultról, hazaviszed, 2 perc mikró, és kész. Az igazi és utánozhatatlan műanyag hambi, aminek köze sincs sem húshoz, sem hambihoz. Viszont gyors! De roppant egészségtelen!
Hambi súlya: 147g
Ára: 325 Ft / db
3. Drágább - csináld magad bolti hamburger
Ez esetben megveszed a nagy darab puffancs hambi zsemlét, és hozzá egy jobb minőségű, előre fagyasztott húspogácsát. Bő olajban kisütöd, megveszed a boltban a sajtot és a ki tudja milyen zöldségeket, szépen összeszerkeszted és kész!
Hambi súlya: 270g
Ára: 360 Ft / db
4. Totál egészséges, mindensz@artól mentes házi hamburger
No, itt kimentünk a piacra, megvettük a húshoz valót, a zöldségeket, az igazi házi sajtot, és persze a saját készítésű hambizsemléhez a hozzávalókat. Hogyan is készült? Íme:
Hambi zsömle: ( 8 adag)
2 dl laktóz mentes tej
50 g cukor
40 g étolaj
2 db tojás
150 g laktóz mentes joghurt
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 dkg élesztő
szezámmag
Hozzávalókat összekutyuljuk, 45 percig kelesztjük, bucikat formázunk belőle, letakarjuk, még 20 percig kelesztjük, tetejére szezámmagot szórunk, majd előmelegített sütőben 20 perc alatt szépen megsütjük.
Eközben maximum 20 perc alatt elkészítjük a húspogácsát:
50 dkg darált hús
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 ek. mustár
4 ek. ketchup
só - bors
zsemlemorzsa
Mindent szépen felaprítunk, összegyúrjuk, husipogácsára formázzuk és olivaolajon kisütjük. Persze az alapanyagokból ízlés szerint többet is használhatunk. A piacon megvett zöldségekkel és házi sajttal agyontuningoljuk a kész hambizsemlét.
Hambi súlya: 300 g
Ára: 240 Ft / db
Szánjunk rá egy kis időt és csináljuk magunk! Olcsóbbat, finomabbat, egészséges alapanyagokból! És legalább tudjuk, mi van benne! Mi pedig folyamatosan hasonlítgatjuk az ételeket és receptötleteket adunk, hogy felnyissuk a szemeteket. Folyt.köv......