Minél több só - annál nagyobb szívbaj

Sok csipet sokra megy

heart-2617623_960_720.png

A sót mesterséges formában állítják elő, kémiai nevén: nátrium-klorid. Ha sok nátriumot zabálunk só formájában ( már pedig mi magyarok ebben állati jók vagyunk) akkor az magas vérnyomáshoz vezet, amely szívrohamot vagy stroke-ot okozhat. (Hazánkban évente 40-50EZER ember kap stroke-t. Hát kell ez nekünk?)


Közvetett módon a gyomorrák kialakulását is segíti, gyorsítja a csontritkulás folyamatát, továbbá növeli a vesekő és a vesebetegségek veszélyét. ( Uraknak jeleznénk, egy gonosz vesekő állítólag felér a szülési fájdalmakkal) 

Ugyan a nátrium a szervezet számára szükséges, a baj ott kezdődik, hogy mi magyarok annyira imádjuk a gyomrunkat, hogy kb. a négyszeresét zabáljuk meg, mint amennyit kellene.

salt-51973_960_720.jpg

Ha már sózunk, akkor se konyhasóval, hanem helyette tengeri vagy himalája sót használjunk, abból se dögivel (!), ízesítsünk inkább egészséges fűszerekkel, ha már annyi ilyen van, használjuk: 

Bazsalikom, fahéj, szegfűszeg, kömény, curry, fokhagyma, gyömbér, citrom, lime, majoranna, menta, szerecsendió, oregánó, petrezselyem, rozmaring, zsálya, tárkony, kakukkfű, kurkuma, ecet (alma, balzsam, vörösbor stb. )

kxdktkqturbxy82yme1ndfmzgrkytyyy2njzdi3m2nknzhlnzuwmji1mc5qcgvnkpudacbnbadnakctbc0dmm0b9a.jpg

A leginkább használt tökéletes helyettesítők a hagyma, citrom, lime, narancs, ecetek, szójaszószok.
Egyrészt marha jó ízt adnak a ételnek, másrészt pedig egészséges, így pedig máris csökkentettük annak az esélyét, hogy a sok kis csipet só később baromi nagy szívbajhoz, vagy esetleg egy jó kis vesegondhoz kísérjen el bennünket. 
Persze, sózhatunk: csak keveset, az ízeket inkább a fűszerekkel lőjük be - jót tesz a kajának, jót tesz a szívünknek.