Minél több só - annál nagyobb szívbaj
Sok csipet sokra megy
A sót mesterséges formában állítják elő, kémiai nevén: nátrium-klorid. Ha sok nátriumot zabálunk só formájában ( már pedig mi magyarok ebben állati jók vagyunk) akkor az magas vérnyomáshoz vezet, amely szívrohamot vagy stroke-ot okozhat. (Hazánkban évente 40-50EZER ember kap stroke-t. Hát kell ez nekünk?)
Közvetett módon a gyomorrák kialakulását is segíti, gyorsítja a csontritkulás folyamatát, továbbá növeli a vesekő és a vesebetegségek veszélyét. ( Uraknak jeleznénk, egy gonosz vesekő állítólag felér a szülési fájdalmakkal)
Ugyan a nátrium a szervezet számára szükséges, a baj ott kezdődik, hogy mi magyarok annyira imádjuk a gyomrunkat, hogy kb. a négyszeresét zabáljuk meg, mint amennyit kellene.
Ha már sózunk, akkor se konyhasóval, hanem helyette tengeri vagy himalája sót használjunk, abból se dögivel (!), ízesítsünk inkább egészséges fűszerekkel, ha már annyi ilyen van, használjuk:
Bazsalikom, fahéj, szegfűszeg, kömény, curry, fokhagyma, gyömbér, citrom, lime, majoranna, menta, szerecsendió, oregánó, petrezselyem, rozmaring, zsálya, tárkony, kakukkfű, kurkuma, ecet (alma, balzsam, vörösbor stb. )
A leginkább használt tökéletes helyettesítők a hagyma, citrom, lime, narancs, ecetek, szójaszószok.
Egyrészt marha jó ízt adnak a ételnek, másrészt pedig egészséges, így pedig máris csökkentettük annak az esélyét, hogy a sok kis csipet só később baromi nagy szívbajhoz, vagy esetleg egy jó kis vesegondhoz kísérjen el bennünket.
Persze, sózhatunk: csak keveset, az ízeket inkább a fűszerekkel lőjük be - jót tesz a kajának, jót tesz a szívünknek.